kmetek napisal/-a:Ena zadeva me zanima in sicer, v planu imam malo update-at akustiko v avto. Imam ze nek soliden Alpine radio, sprednje zvocnike bi menjal za kvalitetnejse in dodal visokotonce. Je ze kje predvideno mesto za njih, oz. kam se jih ponavadi spravi da se jih ne vidi in opravljajo svoje delo? Zvocniki so verjetno premera 13cm, koliko so lahko max. globoki?
Zadaj jih trenutno ni, pa bi jih vseeno vgradil, kolikor gledam bi sli noter premera 8cm, ampak ne vem kaj bi jih pritrdil na tisti mrezici? Glede na katalog, deluje kot da so bile drugacne tapete/mrezice, ki so ze imele predviden prostor za pritrditev.
Glede antene pa se razmisljam kako resit, definitivno bo skrita, ker ne mislim delat luknje na strehi.
Hvala
Sem čakal, da bo nekdo začel to temo.
Original mesto za visokotonec je spredaj za ogledali (v plastičnem trikotniku):
Sam imam pri sebi Hertzove 13ke in visokotonce (stara HSK serija s kretnicami). Mislim, da je globina od naležne površine zvočnika spredaj do dna dobrih 7cm. Moje 13ke so kar 'debele', ampak je priporočena vgradna debelina zvočnika še za las ustrezala tako, da mislim, da ne boš imel problemov. Poglej specifikacije izbranega zvočnika in bo jasno.
Priporočam predhodno podampiranje lokacije zvočnika z ustreznim stp materialom, in pa če se le da, vezavo na ojačevalec za pravi efekt. Nekega čudeža sicer ni za pričakovati od 13k, ki igrajo v noge, zato so pa visokotonci toliko bolj pomembni. Če niso neke vesoljske oblike se jih da v avto dokaj lepo vkomponirat. Ob uporabi močnejših zvočnikov z več hoda se pojavi še en problem in sicer premalo prostora pod originalno tapeto...to je v tem primeru potrebno nekoliko predelati kot spodaj na sliki.
Podampirana lokacija vgradnje:
Moja 13ka:
Predelana tapeta:
Končni izgled z visokotonci (ignorirajte predpražnik
):
Ni original je pa zelo dober kompromis med kvaliteto zvoka in nevpadljivim izgledom.
Kar se tiče zadnjih zvočnikov ima karavan res drugačno mišljeno pritrditev. Če ne najdeš original se lahko izdela iz lesa ali poliestra lične škatlice in se jih tam montira.