197x BMW E12 520

Forum namenjen vsem lastnikom ostalih klasičnih BMWjov starejših od 25let. (2002,e21,e9,e12,e23,e24,e28,...)

Re: 197x BMW E12 520

OdgovorNapisal/-a Jack747 » 01 Jan 2015, 16:27

Bom jaz prvi letos. :D
Hoonigan, bomba avto imaš. Komej čakam, da se tale projekt razvije in da se avto v tla zabije (že od malih nog so mi govorili, da bom poet) :D
Tud super primerek si dobil (sodeč po slikah), notranjost kar ohranjena, zunanjost pa tudi :)
Srečno 2015 in srečno s projektom naprej :)
Uporabniški avatar
Jack747

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 02 Jan 2015, 22:50

Evo, končno sem si vzel mal časa... Kot sem lani obljubil, seznam in slike napak avta:
(Nisem slikal čist vseh, so pa - vsaj po mojem - vse reprezentativno zastopane :D )

- počeno vetrobransko steklo
Slika

- razpokana armaturka
Slika

- strgan voznikov sedež (Hello Recaros :D )
Slika

- letvice in kljuke rabjo poliranje (na srečo so to še prave alu, ne kromirane, tko da se jih da rešit)
Slika
Slika

- manjkajoč / poškodovan trim
Slika
Slika
Slika

- manjkajoči predal
Slika

- emblem za gepek je izdelal nekdo, ki je farbenblind :D
Slika

- deformirane ledvičke
Slika

- ...and last, but not least - rja (in druge vizualne napake)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Na določenih mestih je bla rja že sanirana, ena baje bolj grozna točka je bla pod zdej nepobarvanim delom
Slika

Pogled iz mravlje perspektive :D
Slika
Slika
Slika

Tepih pa kr sam vabi, da ga vzamem ven in odkrijem deželo presenečenj pod njim... Zaenkrat še nisem našel časa oz. zbral lešnikov. :D
Slika

Jack747 napisal/-a:Bom jaz prvi letos. :D
Hoonigan, bomba avto imaš. Komej čakam, da se tale projekt razvije in da se avto v tla zabije (že od malih nog so mi govorili, da bom poet) :D
Tud super primerek si dobil (sodeč po slikah), notranjost kar ohranjena, zunanjost pa tudi :)
Srečno 2015 in srečno s projektom naprej :)

Hvala, srečno 2015 tud teb in upam, da se ti uresniči želja po E30ki. :)
Hoonigan, noun: a person who participates in any type of reckless driving, including - but not limited to - drifting, drag racing, and burnouts.
Uporabniški avatar
Hoonigan

OdgovorNapisal/-a marc » 03 Jan 2015, 00:07

Ko se začneš spravljat v detajle vidiš, da je še kar nekaj dela ja. Kar se tiče tistih kosov tapet in ostalega, lahko mogoče kaj zrihtam, cenovno je pa še vprašanje (dobavljivost teh kosov je pri nas tudi največji problem). Armaturke pri teh serijah so vse v večini spokane in bo verjetno najbolje kar to popravit...(v najslabšem primeru zafilaš razpoke in jo preoblečeš s flisom :D).

Najhujši problem kot vedno je rja. :D Avto po slikah nazunaj zgleda ok, pri zadnji se pa vidi ja, da so ga že flikali na podnu in kdo ve še kje. Rjav notranji prag ne daje dobrega občutka o kvalitetnem oz. celovitem popravilu, ampak naj ti to ne vzame poguma in cohones. :D Dokler ne boš točno vedel kaj se skriva spodaj pa probaj čim bolj ga umaknit od soli. Sploh zdaj ko temperatura že niha proti plusu. Dokler je vse zamrznjeno tudi rja težko napreduje. :D
Uporabniški avatar
marc

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 03 Jan 2015, 01:45

Aja, pr napakah sem pozabil... Motor ne dobi prave mešance benz/zrak, zato ga ob polnem gasu zamori... Tko da bo treba fergazer razstavit in pogledat, kaj je na stvari. Še nikol nisem razdiral fergazerja (razen na izvenkrnem Tomosu 4 :)) ), tko da bo spet nekaj novega, če ma pa kdo kakšno pametno literaturo (DIY oz. karkol drugega zanimivga), se pa priporočam. :)

marc napisal/-a:Ko se začneš spravljat v detajle vidiš, da je še kar nekaj dela ja. Kar se tiče tistih kosov tapet in ostalega, lahko mogoče kaj zrihtam, cenovno je pa še vprašanje (dobavljivost teh kosov je pri nas tudi največji problem). Armaturke pri teh serijah so vse v večini spokane in bo verjetno najbolje kar to popravit...(v najslabšem primeru zafilaš razpoke in jo preoblečeš s flisom :D).

Najhujši problem kot vedno je rja. :D Avto po slikah nazunaj zgleda ok, pri zadnji se pa vidi ja, da so ga že flikali na podnu in kdo ve še kje. Rjav notranji prag ne daje dobrega občutka o kvalitetnem oz. celovitem popravilu, ampak naj ti to ne vzame poguma in cohones. :D Dokler ne boš točno vedel kaj se skriva spodaj pa probaj čim bolj ga umaknit od soli. Sploh zdaj ko temperatura že niha proti plusu. Dokler je vse zamrznjeno tudi rja težko napreduje. :D

Sem že ob nakupu vedu, da mam še velik dela, da bo avto na pravem nivoju. Ampak glede na redkost in relativno ugodno ceno sem se odločil, da ga nabavim in zrihtam. Z ekonomskega stališča itak ni logično praktično nič, kar mi delamo z avti, ampak če delaš za dušo, se pač sprijazneš z minusom, ki ga bo projekt naredu in uživaš v končnem produktu. :)

Za dele karkol boš zvedel, mi prosim sporoči. Enako velja za ostale, če kdo kje najde oz. opazi kakšen kos za E12, naj mi prosim javi. :) Armaturke baje dobr in ugodno zrihtajo v Ameriki, ampak je problem s pošiljanjem (poštnina + poškodbe med potjo), tko da bom najprej probal sam kej zrihtat oz. najt kakšno lokalno varianto.

Poflikan podn mi prej vliva pogum. :D Res, da zadeva ni narejena vrhunsko, ampak je pa poden zdrav, tko da ga zaenkrat ne rabim menjat - bo pa dodatno zaščiten. Notranji prag ne zgleda dobr, ampak to se bo že saniralo, če je ostalo podvozje ok, bom zlo zadovoljen. :) Avto pa že od zadnjič, ko sem objavil slike zunanjosti, počiva na suhem, še napovedan izlet je odpadel oz. sem šel z dailyjem, ker je na ciljni destinaciji čez noč konkretno zasnežil...
(Z E12ko verjetno sploh ne bi prišel do cilja, že z dailyjem sem se namatral in pogrešal namenski winterwagen, da bi lahko na polno izkoristil prazne zasnežene ceste. :ymdevil: )
Hoonigan, noun: a person who participates in any type of reckless driving, including - but not limited to - drifting, drag racing, and burnouts.
Uporabniški avatar
Hoonigan

OdgovorNapisal/-a FR Wolf » 03 Jan 2015, 14:30

Najprej poglej kateri model frgazerja maš, na internetu je sigurno kaka literatura. Če je ni je pa pač use raztavljivo in dokler se vse da nazaj je ok. Še ena caka iz ust nekoga, k je fergije že mnogokrat podiral... Medeninaste dize potolci s kladivom, da se medenina in aluminij ločita na vijačnem spoju, drugače uničiš glavo diz ker z izvijačem poškoduješ dizo. Pri fergiju bod pozoren na vsake usedline, luft in posebno bodi pozoren na zaribane ležaje, ki so glavni pokaztelj zalivanja fergija ali nepravilne uporabe motorja. Enako je dobro preveriti plovec in loputko da ne zaliva fergija zarad nedelovanja loputke/ventila.

Zici za e12 so pa iz sport programa enaki kot za e9. Alpina pa je dajala v e12 Scheelmann-ove zice katere lahko kupiš še nove cena za enaga mislim da je 1200€.

Slika
Alpinas were always posh hot rods!
Uporabniški avatar
FR Wolf

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 03 Jan 2015, 18:45

FR Wolf napisal/-a:Najprej poglej kateri model frgazerja maš, na internetu je sigurno kaka literatura. Če je ni je pa pač use raztavljivo in dokler se vse da nazaj je ok. Še ena caka iz ust nekoga, k je fergije že mnogokrat podiral... Medeninaste dize potolci s kladivom, da se medenina in aluminij ločita na vijačnem spoju, drugače uničiš glavo diz ker z izvijačem poškoduješ dizo. Pri fergiju bod pozoren na vsake usedline, luft in posebno bodi pozoren na zaribane ležaje, ki so glavni pokaztelj zalivanja fergija ali nepravilne uporabe motorja. Enako je dobro preveriti plovec in loputko da ne zaliva fergija zarad nedelovanja loputke/ventila.

:-bd

FR Wolf napisal/-a:Zici za e12 so pa iz sport programa enaki kot za e9. Alpina pa je dajala v e12 Scheelmann-ove zice katere lahko kupiš še nove cena za enaga mislim da je 1200€.

Slika

Poznam, majo hude zice. :) Lih 2.400€ ne bi dal za par, sem pa počas že začel spremljat ponudbo period-correct zicev na ebayu... :)
Uporabniški avatar
Hoonigan

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 03 Jan 2015, 22:24

Prejle sem bil pr avtu in sem se spomnil še dveh napak:
- plastika zadnje desne luči je počena
- voznikov sedež je čudno prelomljen na sredini hrbtnega dela (poškodovano ogrodje)

Leto 2015 je E12ka začela z 265.363km na števcu, pa da vidmo, kok jih bova letos naklepala. :)
Uporabniški avatar
Hoonigan

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 05 Jan 2015, 22:01

Kot na vsakem avtu, bom tud na E12ki najprej zamenjal olje... Sej poznate misel ''oil is like a box of chocolates...'' :D
Za dailyja prisegam na Motul, tko da ga bom najbrž tud 520ki prvoščil. Njihov lube advisor priporoča za ta motor olje 4100 Turbolight 10W-40. Ma kdo kakšen drug predlog?
Uporabniški avatar
Hoonigan

OdgovorNapisal/-a FR Wolf » 05 Jan 2015, 22:29

Hoonigan napisal/-a:Kot na vsakem avtu, bom tud na E12ki najprej zamenjal olje... Sej poznate misel ''oil is like a box of chocolates...'' :D
Za dailyja prisegam na Motul, tko da ga bom najbrž tud 520ki prvoščil. Njihov lube advisor priporoča za ta motor olje 4100 Turbolight 10W-40. Ma kdo kakšen drug predlog?

Glede na to da je motor starejši in nimaš katalizatorja priporočam, da oko vržeš na Classic olja. Te imajo več cink dodatka, ki bolje maže naležne površine predvsem odmične gredi. Tega dodatka ima več, kot ostala olja, namreč ta dodatek maši katalizatorje in zato se ga dandanes uporablja zelo malo. Sam v avto dajem MPM olje ki ima precej tega aditiva embalaža pa je običajna in zato tudi cena ni zasoljena(nasprotno pri Castrolu), temveč zelo ugodna.
V olju imajo tudi dodatke, da motor bolje konzervirajo v obdobju, ko se ga ne uporablja. Ker je poceni je menjava cenovno ugodna, in prijazna denarnici, če se to naredi večkrat letno. Glede na motorje, ki veliko stojijo lastniki so pa olje menjali po prevoženih kilometrih je to najcenejša varjanta, da se iz motorja odstranijo kake usedline in smeti. Če se ne motim ima tudi Motul olja za klasike.
Alpinas were always posh hot rods!
Uporabniški avatar
FR Wolf

OdgovorNapisal/-a Hoonigan » 06 Jan 2015, 11:28

FR Wolf napisal/-a:Glede na to da je motor starejši in nimaš katalizatorja priporočam, da oko vržeš na Classic olja. Te imajo več cink dodatka, ki bolje maže naležne površine predvsem odmične gredi. Tega dodatka ima več, kot ostala olja, namreč ta dodatek maši katalizatorje in zato se ga dandanes uporablja zelo malo. Sam v avto dajem MPM olje ki ima precej tega aditiva embalaža pa je običajna in zato tudi cena ni zasoljena(nasprotno pri Castrolu), temveč zelo ugodna.
V olju imajo tudi dodatke, da motor bolje konzervirajo v obdobju, ko se ga ne uporablja. Ker je poceni je menjava cenovno ugodna, in prijazna denarnici, če se to naredi večkrat letno. Glede na motorje, ki veliko stojijo lastniki so pa olje menjali po prevoženih kilometrih je to najcenejša varjanta, da se iz motorja odstranijo kake usedline in smeti. Če se ne motim ima tudi Motul olja za klasike.

Ja, sem bil presenečen, da mi ni Motulov lube advisor vrgel ven rezultata za kakšno classic olje. No, sej ga je, ampak daleč spodaj med rezultati. Z MPM nimam izkušenj, bom pa mogoče res probal. Motulovo classic olje, ki je najbolj primerno za E12ko, je 2100 15W-50...
Uporabniški avatar
Hoonigan

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostale BMW klasike