Dirkališče Mobikrog

Forum namenjen vsem ostalim debatam, nepovezanimi z E30 programom (vreme, cena naftnih derivatov,...)

Dirkališče Mobikrog

OdgovorNapisal/-a Fleko » 29 Jun 2015, 15:15

Pa se kaj dogaja na Mobikrogu. A niso neki govoril, da bo do jeseni odprt?
Uporabniški avatar
Fleko
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 18 Dec 2014, 23:05

Re: Dirkališče Mobikrog

OdgovorNapisal/-a Matej » 29 Jun 2015, 18:08

Fleko napisal/-a:Pa se kaj dogaja na Mobikrogu. A niso neki govoril, da bo do jeseni odprt?

Bolj malo se dogaja. Spomladi so uredili okolico in navozili rabljene pnevmatike na en ogromen kup, potem se je pa izgleda ustavilo. :(

Kar konkretno so se uprli tudi prebivalci okoliških vasi, ki naj bi jih motil hrup in "divjanje" po okoliških cestah. Pred 10 leti so tako dosegli zaprtje, tudi zdaj pa trdijo, da bodo ponovno odprtje preprečili s traktorji in lastnimi telesi. Proti je jasno tudi bližnji Raceland, saj naj bi jim ob zaprtju zatrdili, da se Mobikrog zapira za vedno, hkrati jim gre pa v nos, da bi denar prispevala tudi država.

Toliko jaz vem, v ozadju je sigurno še kaj drugega. Je pa dejstvo, da se lahko hrup dokaj dobro omili s hrupnimi zaporami in neko smiselno omejitvijo glasnosti izpuha na dirkalnikih, tudi gozd okrog steze se je še malo bolj razrasel v zadnjem desetletju. Je pa hrupno tudi bližnje letališče, speedway v centru Krškega, speedway v centru Ljubljane in še bi lahko našteval, pa še kar vse normalno obratuje. Kršitev CPP po cestah okoli dirkališča pa se reši s stacionarnimi radarji in pogostimi premikajočimi se kontrolami policistov. Pred 10 leti še ni bilo toliko interesa za pobiranje denarja od kazni, zdaj bi policija verjetno z veseljem prihajala merit. Tudi avtocesta je v neposredni bližini in če bi se naredilo izvoz, pot ne bi sekala nobene vasi.

Pri pozitivnih stvareh, ki bi jih prineslo dirkališče, je omejitev le domišljija. Dalo bi se tako razširit ponudbo, da bi zadeva omogočila tudi nemalo delovnih mest, računali bi lahko tudi na tujce, sploh če bi bil teren primeren tudi za motoriste.

Da bo stvar na nivoju, je jasno treba primerno uredit izletne cone in celotni varnostni vidik. Ampak koncept izvedbe naj bi bil izdelan, hitro pa se zatakne pri papirologiji in navsezadnje pri denarju. Težko je najti tudi nekoga oz. ekipo, ki bi to izpeljala, saj je toliko ovir, da bi velika večina obupala. Tudi manjša nadgradnja obstoječega pa bi bila pomoje še vedno boljša opcija, kot da imamo na izbiro le Raceland in divjanje v prometu.

Po drugi strani pa bi bilo morda še najboljše, če bi ves trud in sredstva vložili v povečanje Racelanda. Tam je lokacija z vidika umestitve objekta boljša, saj v neposredni bližini ni nobenega naselja, tudi prakso s pridobitvijo dovoljenj že imajo. Če naredijo atraktivno progo tudi za motoriste ter hkrati kreativno razširijo svojo ponudbo na in ob dirkališču, bi znala zadeva odlično delovati. Upajmo, da v naslednjih letih doživimo veliko presenečenje in se vsaj en projekt uspe uresničiti. B-)
Uporabniški avatar
Matej
 
Prispevkov: 408
Pridružen: 10 Nov 2014, 23:01
Kraj: Giessen

Re: Dirkališče Mobikrog

OdgovorNapisal/-a Fleko » 30 Jun 2015, 08:09

En folk je res prizadet. A ko so jim pilatusi nad glavo brenčal pa ni bilo preglasno?

Sicer nekaj so govorili, da so drevesa do te mere požagali, da bi se hrup bolj prenašal proti vasi kot se je prej.

Najbolj žalostno je to, da folk misli, da če greš na dirkališče si pa avtomatično idiot, norc na cesti, in še kaj.

Najbolj krivim medije, ker se popolnoma ničesar ne govori v tem. O nobenem driftu, trackdayu, kaj šele o slovenskem rallyu ali podobno. Samo je**ni fuzbalerji in smučarji.
Uporabniški avatar
Fleko
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 18 Dec 2014, 23:05

Re: Dirkališče Mobikrog

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Jun 2015, 22:14

Zvok ni tako zanemarljiv, sploh če govorimo o pravih dirkalnikih. Ampak to se da z različnimi ukrepi zelo omiliti, tako da tu (objektivno gledano) ni problema. Določeni decibeli pa so verjetno dovoljeni, sicer bi tudi cerkev v bližini mojega stanovanja morali zapreti, saj je glasnejša od kateregakoli dirkališča.

V očeh krajanov bomo vedno divjaki, tudi če se nas 9 pripelje in odpelje iz dirkališča počasi, bo samo en posameznik vrgel slabo luč na vse. Še večji problem so gledalci, ki potem "naspidirani" od gledanja hitre vožnje počnejo neumnosti na cesti. Ampak zato je policija in naj kar veselo računa in bo mir.

Je pa tako, da bolj kot vsi našteti problemi, prebivalce verjetno najbolj moti slaba informiranost ter odnos, ki ga imajo do njih investitorji in javnost. Posledično je odziv vaščanov negativen, tudi če nimajo prav.

Mediji so pa večinoma itak mrhovinarji, ki se sploh ne zavedajo, kako močen vpliv imajo na politično in ekonomsko dogajanje v državi.
Uporabniški avatar
Matej
 
Prispevkov: 408
Pridružen: 10 Nov 2014, 23:01
Kraj: Giessen


Vrni se na Čvek

cron