Vodič BBKode

Kaj je BBKoda?
BBKoda je posebna izvedba HTML-ja, ki jo za uporabo omogoča (ali ne) moderator. BBKodo lahko tudi onespodobite na obrazcu za vnos sporočila, s tem da pred objavo odkljukaš ustrezno polje. Sama BBKoda je kot sistem podobna HTML-ju, html tag-i so priloženi v oglatih oklepajih [ in ] namesto v < in > in omogočajo večji nadzor nad tem, kako je določena stvar prikazana. Glede na šablono, ki jo uporabljate, lahko ugotovite, da je dodajanje BBKode vašim prispevkom lažje s klikom na vmesni gumb nad območjem sporočila, in sicer na formi pošiljanja. Kljub temu vam bodo sledeča navodila lahko prišla prav.
Na vrh

Oblikovanje teksta

Kako oblikovati odebeljen, poševen in podčrtan teks
BBKoda vsebuje tag-e, ki vam omogočajo, da hitro zamenjate osnovni stil vašega besedila. To lahko dosežete na naslednje načine:
 • Če želite del besedila odebeliti, ga označite z [b][/b], npr:

  [b]Živjo[/b]

  bo postal Živjo
 • Za podčrtavanje uporabite [u][/u], na primer:
  [u]Dobro jutro[/u]

  postane Dobro jutro

  Za poševno besedilo uporabite [i][/i], npr.

  To je [i]super![/i]

  postane To je super!
Na vrh

Kako tekstu spremeniti barvo in velikost
Za spreminjanje velikosti in barve besedila lahko uporabite naslenje tag-e. Ne pozabite, da je izgled pravzaprav odvisen od brskalnika in sistema obiskovalca:
 • Spremembo barve besedila dosežete tako, da besedilo označite z [color=][/color]. Določite lahko prepoznano ime barve (npr. rdeča, modra, rumena itd.) ali pa alternativo heksadecimalnega trojčka, npr. #FFFFFF, #000000. Če želite na primer besedilo obarvati rdeče, lahko uporabite:

  [color=red]Živjo![/color]

  ali

  [color=#FF0000]Živjo![/color]

  bosta oba postala Živjo!
 • Spreminjanje velikosti besedila je doseženo na podoben način, z uporabo [size=][/size]. Ta tag je sicer odvisen od šablone, ki jo izbere uporabnik, vendar je priporočen format številčna vrednost, ki predstavlja velikost besedila v procentih, začenši z 20 in do 200 (zelo veliko). Na primer:

  [size=30]MAJHNO[/size]

  bo načeloma MAJHNO

  medtem ko bo:

  [size=200]OGROMNO![/size]

  OGROMNO!
Na vrh

Ali lahko kombiniram oblikovne tag-e?
Da, seveda lahko. Da na primer pridobite pozornost nekoga, lahko napišete:

[size=150][color=red][b]POGLEJ ME![/b][/color][/size]

to bi izgledalo kot POGLEJ ME!

Vam pa ne priporočamo, da tako preoblikujete veliko teksta. To je na vas; poster, ki omogoča tag-e, je pravilno zaprt. Za primer, sledeče je nepravilno:

[b][u]To je narobe[/b][/u]
Na vrh

Citiranje in izpisovanje besedila s točno določeno širino

Citiran tekst v odgovorih
Obstajata dva načina za citiranje besedila, z referenco ali brez nje.
 • Ko uporabljate funkcijo Citiranje v odgovoru na prispevek na moderatorski plošči, boste opazili, da je besedilo prispevka dodano sporočilnemu oknu, ki je priloženo v [quote=""][/quote] bloku. Ta metoda vam dovoljuje, da citirate z referenco na osebo ali na karkoli že si izberete. Na primer, če želite citirati del besedila, ki vam ga je napisal Mr. Blobby, vstavite:

  [quote="Mr. Blobby"]Besedilo, ki vam ga je napisal Mr. Blooby[/quote]

  Besedilo Mr. Blooby je napisal: bo dodano avtomatsko pred dejansko besedilo. Zapomnite si, da morate vključiti navednice "" okoli imena, ki ga citirate; le-te niso izbirne narave.
 • Druga metoda vam omogoča, da slepo citirate nekaj. Za uporabo le-te označite besedilo z [quote][/quote] tag-i. Ko boste pregledali sporočilo, se bo besedilo preprosto pojavilo v citirajočem bloku.
Na vrh

Koda prikaza ali podatek o točno določeni širini
Če želite vnesti kodo ali karkoli, kar zahteva točno določeno širino, npr. tip pisave Courier, morate besedilo označiti z [code][/code] tag-i, npr.

[code]echo "To je neka koda";[/code]

Vsa oblikovanja, uporabljena v okviru [code][/code] tag-ov, bodo ohranjena, ko jih boste kasneje pogledali. Osvetljevanje PHP kode je lahko omogočeno z uporabo [code=php][/code] in je priporočeno pri pošiljanju primerkov PHP kode, saj izboljša čitljivost.
Na vrh

Ustvarjanje seznamov

Ustvarjanje neurejenega seznama
BBKoda podpira dva tipa seznamov, neurejenega in urejenega. Le-ti so pravzaprav enaki kot njihove HTML ekvivalente. Na neurejeni seznam je vsak del razvrščen po vrsti, vsak v svojo vrstico in označen s krogcem. Če želite ustvariti neurejen seznam, uporabite [list][/list] in znotraj seznama označite vsak del z uporabo [*]. Npr. za razvrstitev vaših najljubših barv lahko uporabite:br />
[list]
[*]Rdeča
[*]Modra
[*]Rumena
[/list]

To bi ustvarilo sledeči seznam:
 • Rdeča
 • Modra
 • Rumena
Na vrh

Ustvarjanje urejenega seznama
Drugi tip seznama, urejeni seznam, vam omogoča nadzor nad tem, kar je pred vsakim delom seznama. Če želite ustvariti urejen seznam, uporabite [list=1][/list] za tvorbo oštevilčenega seznama ali alternativno [list=a][/list] za tvorbi abecednega seznama. Kakor pri neurejenem seznamu so posamezni deli označeni z [*]. Na primer:

[list=1]
[*]Pojdi v trgovino
[*]Kupi nov računalnik
[*]Zmerjaj računalnik, kadar se sesuje
[/list]

bo izgledalo takole:
 1. Pojdi v trgovino
 2. Kupi nov računalnik
 3. Zmerjaj računalnik, kadar se sesuje
Za abecedni seznam pa bi uporabili:

[list=a]
[*]Prvi možni odgovor
[*]Drugi možni odgovor
[*]Tretji možni odgovor
[/list]

in bi nastalo
 1. Prvi možni odgovor
 2. Drugi možni odgovor
 3. Tretji možni odgovor
Na vrh

Ustvarjanje povezav

Povezovanje z naslednjo stranjo
phpBB BBKoda podpira vrsto načinov za ustvarjanje URL-jev oz. Uniform Resource Indicators (torej identifikatorjev vaših lokacij v internetu, kar ni nič drugega kot celoten interneten naslov).
 • Prvi od teh načinov uporablja [url=][/url] tag; karkoli boste namreč napisali za znakom =, se bo začelo obnašati kot URL. Na primer, za povezavo phpBB.com lahko uporabite:

  [url=http://www.phpbb.com/]Obiščite phpBB![/url]

  , kar bi ustvarilo sledečo povezavo Obiščite phpBB! Vedite, da je to, ali se povezava odpre v istem ali naslednjem oknu, odvisno od možnosti in nastavitev brskalnika uporabnika.
 • Če želite, da je URL prikazan kot povezava, lahko to preprosto storite z uporabo:

  [url]http://www.phpbb.com/[/url]

  To bo ustvarilo sledečo povezavo, http://www.phpbb.com/
 • Dodatno phpBB vsebuje tudi nekaj, kar se imenuje Magic Links; ta možnost bo vsak slovnično pravilen URL spremenila v povezavo, ne da bi vam bilo treba določiti kakršen koli tag ali dodati http://. Če na primer v vaše sporočilo napišete www.phpbb.com, se bo to avtomatsko spremenilo v www.phpbb.com in bo vidno, ko boste sporočilo pogledali.
 • Enako se nanaša tudi na e-mail naslove. Naslov lahko izrecno označite, na primer:

  [email][email protected][/email]

  , kar bo vidno kot [email protected], ali pa samo v sporočilo napišete [email protected] in se bo avtomatsko preobrazil, ko boste sporočilo pogledali.
URL-je lahko označite in uporabite katerekoli tag-e, kot npr. [img][/img] (poglejte naslednji vnos), [b][/b], itd. Kakor z oblikovnimi tagi je tudi to vaša odgovornost, da zagotovite pravilen red odpiranja in zapiranja, na primer:

[url=http://www.google.com/][img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/url][/img]

jenot pravilno, kar lahko vodi v brisanje vašega prispevka, zato bodite pozorni.
Na vrh

Prikaz podob v prispevkih

Dodajanje podobe v prispevek
phpBB BBKoda vsebuje tag za vključevanje podob v vaše prispevke. Pri tem sta dve zelo pomembni stvari, ki jih morate vedeti pri uporabi tega tag-a: veliko uporabnikov ne odobrava prekomerne uporabe podob v prispevkih in pa podoba, ki jo uporabite, mora biti dostopna na internetu (ne more npr. obstajati samo na vašem računalniku, razen če vodite internetni strežnik!). Za prikaz podobe morate obkrožiti URL, ki se povezuje s podobo, z [img][/img] tag-i. Na primer:

[img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/img]

Kakor že omenjeno v zgornji sekciji o URL-ju, lahko podobo označite z [url][/url] tag-om, če tako želite, npr.

[url=http://www.google.com/][img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/img][/url]

se pokaže kot:

Na vrh

Dodajanje priponk v prispevek
Priponke so sedaj lahko priložene v katerikoli del prispevka z uporabo nove [attachment=][/attachment] BBKode, če je bila funkcionalnost priponk omogočena s strani moderatorja plošče & in če so vam torej dana primerna dovoljenja za ustvaritev priponk. Znotraj ekrana za pošiljanje je nabiralnik (drop-down box) za dodajanje priponk v vrsto.
Na vrh

Ostale zadeve

Ali lahko dodajam svoje tag-e?
Če ste moderator na tej moderatorski plošči in imate primerna dovoljenja, lahko dodate nadaljnje BBKode skozi sekcijo Običajne BBKode.
Na vrh
cron